Els microorganismes patògens la presència de nutrients i unes condicions adecuades de temperatura,acidesa,oxigen i temps perdesenvolupar-se i alterrar l'aliment. Els tractaments de consevació intervenen sobre aquests factors per evitar que l'aliment es descompongui i es degradi. Escaldat: és una operació prèvia en fruites i hortalisses que consisteix a sotmetre el producte a temperatures elevades durant un periode curt de temps, gracies a l'acció de l'aigua o vapor d'aigua.
Cocció:és tractament que elimina les caracteristiques del producte fresc i, en segon terme, destruixen la carrega microbiana.
Esterilització: aconsegueix la destrucció de tots els tipus de microrganisme present en l'alimet, però hi provoca canvis substancials. Consisteix a escalfar progressicament l'aliment fins a arribar a temperatures al voltant de 120C, que es mantenen durant uns minuts.
Esterilizació UHT: o esterilització rapida a elevades a temperatures, s'aplica a productes líquids en els quals l'escalfador es difon molt ràpidament.
Els Tractaments frigorífics
Els tractaments frigorífics rebaixen la temperatura del producte fins a valor que disminueixen als mínims l'activitat metabòlica dels aliments frescos i en els quals pocs microorganismes poden sobreviure.
- La refrigeració rebaixa la temperatura de l'aliment fins els 0ºC i els 8ºC.
No hay comentarios:
Publicar un comentario